Black Rice Tuna Burger /// Zwarte Rijst Tonijn Burger

S GLTN savory pancakes with french cheese

 

Wild rice tuna burgers

DIY burger

Nothing beats a DIY burger. These black rice tuna burgers are a perfect ‘meal in one’ burger dish. Flavourful by the fresh herbs packed together with the tuna and rice … well enough said just get your ingredient together and start baking.

Preparation: 40 min.

What you need: 4 burgers

– 150 black rice
– 2 cans of tuna in water, drained
– 10 g peas, frozen
– 1 red pepper, 2 if you like it spicy.
– 8g + 2g fresh mint, finely chopped
– 2 shallots, chopped
– 2 cloves of garlic, pressed
– Fresh grounded black pepper and a good pinch of sea salt
– 40 ml olive oil + extra to fry
– Zest + juice 1/2 lemon

Serving tip: fresh wedge of lemon for extra fresh bite.
Nice with these veggies

How to prepare:

Boil the rice in the pan with water.

I always use the following rule: measure the rice into a measuring cup remember the volume. Put the rice in a saucepan and add water now in the amount of volume of dry rice + 2. So for example, rice into measuring cup up to 100 then add 300 water (100 + 2 = 300) at 600 it would bet (600 + 2 = 800).
Boil on high heat until the water is as good as gone, do NOT stir meanwhile. When you can see all craters put the lid on the pan and turn down the heat and leave to stand just 5-10 min.

Meanwhile drain the tuna.

Fruit in a skillet the onion, garlic and chili beautiful glassy and soft. Now add the peas and fry along briefly.

Put the onion mixture into a large mixing bowl. Add the tuna and when ready the rice too.
Season with salt and pepper to taste and toss well.

Spoon 5 or 6 large spoonful of the mixture apart and put aside.

Add to the large part, olive oil and lemon juice and puree the whole short and coarsely with a hand mixer.

Now add mint, lemon zest and the previous smaller batch you set aside to the pureed mixture.
Toss all well and shape with hands into four burgers.

Heat in a skillet a good base of olive oil and fry the burgers on both sides nice and evenly brown.
Do this briefly on a relatively high heat so you get a nice crispy crust.

 

With, love

———————————————————————————————————————————–

Wild rice tuna burgers

DIY burger

dutch

Er gaat niets boven een zelfgemaakte smaakvolle hamburger. Deze zwarte rijst en tonijn burgers zijn een perfecte alles in 1 maaltijd hamburger. Lekker door de verse kruiden verpakt tussen tonijn en zwarte rijst … goed genoeg gezegd, verzamel  gewoon alle ingrediënten en begin met bakken.

Bereiding:  40 min.

Wat heb je nodig: 

– 150 zwarte rijst
– 2 blikjes tonijn op water, uitgelekt
– 10 gr erwtjes, diepvries
– 1 rode peper, of 2 als je van pittig houdt
– 8g + 2g verse munt, fijn gesneden
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, geperst
– Vers gemalen zwarte peper en een flinke snuf zee zout naar smaak
– 40 ml olijfolie + extra om te bakken
– Schil + sap 1/2 citroen

Serveer tip: verse partje citroen voor extra frisse bite.
Lekker met deze veggies

Hoe te bereiden:

Kook de rijst in de pan met water.
Ik hanteer hiervoor altijd de volgende vuistregel: meet de rijst af in een maatbeker onthoud het volume. Doe de rijst in een pan en voeg nu water toe in de hoeveelheid volume vd droge rijst + 2 dus bijvoorbeeld rijst in maatbeker tot 100 en dan 300 water (100 + 2 = 300) bij 600 is dat (600 + 2 = 800). Kook op hoog vuur totdat het water zo goed als weg is, let op! NIET roeren onderwijl. Totdat je allemaal kratertjes ziet. Doe nu de deksel op de pan en draai het vuur laag en laat zo nog even 5-10 min staan.

Laat ondertussen de tonijn uitlekken.
Fruit in een koekenpan de ui, knoflook en chili mooi glazig en zacht. Voeg de erwtjes toe en bak kort mee.

Doe de ui mix in een grote mengkom. Voeg de tonijn toe en als de rijst klaar is ook de rijst.
Breng op smaak met wat peper en zout en hussel goed door elkaar.

Schep 5 a 6 grote lepels uit de mix appart en zet aan de kant.

Voeg, aan het grote deel, de olijfolie en citroensap toe en pureer het geheel kort en grof met de handmixer.

Voeg de munt, citroen schil en het eerdere kleinere appart gezette deel rijst mix toe aan de gepureerde mix.
Hussel alles goed door elkaar en vorm met je handen 4 burgers.

Verhit in een koekenpan een goedgevulde bodem olijfolie en bak de burgers aan weerskanten mooi bruin door op relatief hoog vuur kort te bakken. Zodat er zich een mooie knapperige korst vormt.

With, love

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.

%d bloggers like this: