Chicken Satay with Cucumber Coco salad /// Kip Sate met Komkommer cocos salade

  S GR GLTN savory pancakes with french cheese

Coco Chicken satay - sugar free - lactose free - glutenfree

Satay exists in many variants and flavors one even more

delicious than the other.

In Asia it is a common snack sold by most street stands, traveling through Asian countries, I can’t pass a local stand without at least having a look at those great smelling Satays.

A spiced minced chicken grilled on a stick. Sophisticated fresh flavors together. This satay is my version of one of my favorite satays.

With all ingredients easily to be bought at a regular supermarket. Fast and simple and it goes great with this delicious coconut cucumber salad.
This satay is my ultimate BBQ addition.

Using a clever trick, that I learned from a dear old lady when traveling in Bali, makes rolling the meat around the stick  kids-play.
Just dip your fingertips in coconut milk so the meat paste is less stickier to you fingers and easier rolled around to pin.

Preparation: 20 min.

Grill time: ± 8 min.

What you need: 8 satay/ 2 pers.

For the satay:
– 265 g chicken breasts, cut into small cubes
– 1/2 large red chillies
– 1 pinch of sea salt
– 2 cloves of garlic
– Zest and juice of 1/2 lime
– 15 g grated coconut
– 2 tablespoons coconut milk + some extra
– Pinch of nutmeg
– 1.5 tbsp fresh coriander, finely chopped
– Spice mix:  1 pinch white peppercorns, 1 pinch cumin + 1 clove, finely ground in a mortar.

For the salad:
– 1.5 cucumber, peeled and grated
– 80 g coconut shavings
– 1/2 red pepper seeded and finely chopped
– 1 small shallot finely chopped
– 1 pinch white peppercorns
– 1 pinch of coarse sea salt

How to prepare:

Start with the salad.
Grate the cucumber coarsely over a salad bowl.

Cut the shallot and chilli pepper finely and add to the cucumber
Grind in a mortar pepper and salt finely together and sprinkle over the cucumber mix
Add the grated coconut to it and mix all together and set aside.

Add the satay spice mix in a mortar and grind finely.

Add the chicken cubes with the spice mix, chilli, salt, garlic, lime, shredded coconut, coconut milk and nutmeg in a food processor and pulse a few times until you have a fine structure.

Spoon into a deep dish and mix through it the cilantro.

Put 2 to 3 tablespoons coconut milk in a small bowl.

Make sure you have your 8 sate pins around.

Heat the grill pan, without oil at the highest setting.

Divide the chicken mix into eight equal size sausages.

Dip your fingers in the coconut milk, and then turn the chicken mix on the stick.
(the coconut milk will help to get the sticky chicken mix to be smoother)

Grill the satay in about 8 minutes evenly.

With, love

———————————————————————————————————————————-

 

Coco Chicken satay with Cucumber salad - sugar free - lactose fr

dutch

Sate bestaat in vele varianten smaken, de een nog lekkerder dan de ander.

Een veel gegeten snack in de meeste Aziatische landen en ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik op vakantie niet snel zomaar een sate kraam voorbij loop zonder minimaal even te kijken en zo met mijn ogen te eten…

Gekruid kippen gehakt gegrild op een stokje. Verfijnde verse smaken samen. Deze sate is mijn versie van een van mijn favoriete satays.
Alle ingrediënten kan je gemakkelijk bij een reguliere supermarkt kopen. Eenvoudig en snel gemaakt en in combinatie met een heerlijke kokos komkommer salade,
is deze sate de ultieme BBQ toevoeging

Met behulp van een slimme truc, die ik leerde van een lieve oude dame tijdens mijn reis in Bali, is het om het stokje draaien van het gehakt kinderspel. Dip je vingertoppen even in kokosmelk, zodat het gehakt minder kleveriger aan je vingers is en gemakkelijker om het stokje draait.

Bereiding:  20 min.
Grill tijd: ± 8 min.

Wat heb je nodig: 8 saté / 2 pers.

voor de saté:
– 265 g kipfillet , in kleine blokjes gesneden
– 1/2 grote rode chilli peper
– 1 snuf zee zout
– 2 teentjes knoflook
– schil en sap van 1/2 limoen
– 15 g kokosrasp
– 2 eetlepels kokosmelk + wat extra
– snuf nootmuskaat
– 1,5 eetlepel verse koriander, fijn gesneden
– Kruidenmix van 1 snuf witte peperkorrels, 1 snuf komijn zaad +1 kruidnagel, fijn vermalen in de vijzel.

voor salade:
– 1,5 komkomer, geschild en geraspt
– 80 g kokosschaafsel
– 1/2 rode peper ontdaan van zaad en fijn gesneden
– 1 kleine sjalot fijngesneden
– 1 snuf witte peperkorrels
– 1 snuf grof zee zout

Hoe te bereiden:

We beginnen met de salade.
Rasp de komkommer grof fijn boven een slakom.

Snij de sjalot en chillipeper fijn en voeg aan de komkommer toe
Maal in de vijzel peper en zout doorelkaar fijn en strooi over de komkommer mix
Voeg de kokosrasp toe en mix alles door elkaar en zet aan de kant.

Doe de sate kruiden mix in een vijzel en maal fijn.

Doe de kipblokjes samen met de kruiden mix, chilli, zout, knoflook, limoen, kokosrasp, kokosmelk en nootmuskaat in een foodprocessor en pulse een aantal keer tot je een fijne structuur hebt.

Schep in een diep bord en mix de koriander erdoorheen.

Doe 2 á 3 eetlepels kokosmelk in een klein kommetje.

Zorg dat je 8 satepinnen klaar hebt liggen.

Verhit de grill pan zonder olie op de hoogste stand.

Verdeel de kipmix in acht gelijke worstjes.

Dip je vingers in de kokosmelk en draai nu de kip mix op het stokje.
(de kokosmelk helpt om de plakkerige mix gladder te maken en zo makkelijker om het stokje te draaien).

Grill de sate in circa 8 min. gelijkmatig gaar.

 

With, love

 

Coco Chicken satay with Cucumber salad - sugar free - lactose fr

Comments
3 Responses to “Chicken Satay with Cucumber Coco salad /// Kip Sate met Komkommer cocos salade”
  1. Karen says:

    Oh dat ziet er heerlijk uit! Mooie foto’s ook. Ik kom vaker bij je buurten :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.

%d bloggers like this: