Bananabread /// bananencake
MonkeyBird banana-bread
Full of seeds and nuts, full of goodness. Just yammie and hard to resist so just start plan your weekend hiking trip and have fun.
Preparation: 15 min.
Oventime: 60 min. at 180 degrees celsius
What you need:
– 240 g wholemeal spelt flour.
– 50 g of flaxseed.
– 65 g sesame seeds.
– 65 g poppy seeds (ground).
– 3 g of ground vanilla pod.
– 50 g of honey (about 2 tablespoons).
– 125 grams of coconut oil (melted).
– Juice of 1/2 lemon.
– 1 teaspoon tartaric baking powder tartaric acid.
– 1/2 teaspoon baking soda.
– 3 eggs (L).
– 2 ripe bananas.
– Some pecan and/or walnuts to decorate on top.
How to prepare:
Besides eating this is the best part. Simple and fast and your oven does the rest.
Preheat the oven to 180 degrees celsius.
In a large bowl mix flour and seeds along with the vanilla and baking powder together.
Mash the bananas in a cup with a hand mixer until a mousse.
Add to the flour-seeds mixture and mix in the honey, oil, lemon juice and eggs with the hand mixer until a nice batter.
Line a cake tin with baking paper and fill with the batter. Decorate top withe the nuts slightly crushed.
Place tin in the middle of the oven for 60 minutes or until a skewer inserted in the center comes out clean it.
Voila, enjoy.
With, love
Tip: best taste when eaten on the day itself, still a bit warm.
———————————————————————————————————————————–
MonkeyBird banana-bread
dutch
Vol met noten en zaden, vol gezonde voedingsstoffen.
Moeilijk te weerstaan ik zeg daarom plan je weekend wandeling met picnic uit het vuistje.
Voorbereiding: 15 min.
Oven tijd: 60 min. op 180 graden celsius
Wat heb je nodig:
– 240 g volkoren speltmeel.
– 50 g lijnzaad (heel).
– 65 g sesamzaad (heel).
– 65 g maanzaad (gemalen).
– 3 g gemalen vanillestokje.
– 50 g honing (ca. 2 eetlepels).
– 125 gram kokosolie (gesmolten).
– sap van 1/2 citroen.
– 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder.
– 1/2 theelepel zuiveringszout .
– 3 eieren (L).
– 2 rijpe bananen.
– Handje pecan en/of walnoten.
Hoe te bereiden:
Naast het opeten is dit het leukste gedeelte. Simpel en snel en je oven doet de rest.
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Mix in een grote kom meel en de zaden samen met de vanille en de bakpoeders door elkaar.
Pureer de bananen in een beker met een handmixer tot een mousse.
Voeg toe aan de meel-zaden mix en meng samen met honing, olie, citroensap en eieren met de deegmixer tot een mooi beslag.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en vul met het beslag. Breek de noten grof boven op het beslag.
Plaats de vorm in het midden van de oven gedurende 60 min. of totdat een breinaald in het midden erin gestoken er schoon uitkomt.
Voila, geniet.
With, love
Tip: het aller lekkerste nog ‘n klein beetje warm is.
Comments
One Response to “Bananabread /// bananencake”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] WITH WALNUTS – SWEET POTATO WAFFLES GLTN FREE + SUGAR FREE – EGG SPREAD, PALEO – BANANABREAD – TUNA SPREAD, PALEO – RAW CARROT CAKE WITH LEMON ICING – MACKEREL – CHICKPEA SALAD – ROSEMARY, […]