Fig – Walnut chocolate bars /// Vijg – Walnoot chocolade reepjes

VEG GR GLTN

Fig - Walnut chocolate bars

Made with love… Christmas gift

Al you need is love. These homemade fig-walnut chocolate bars are a perfect gift for friends and familly for the holiday season. To give love and beloved.

Preparation: 15 min.
Cool time : 1 hour.

What you need: approx. 12 8×4 cm bars.

– 50 g coarse oat flakes.
– 50 g of sunflower seeds.
– 80 g walnuts, coarsely chopped.
– 140 g dried figs, chopped (± 7 pieces).
– 300 g dark sugar free chocolate 70% (or darker), broken into pieces.
– 60 g butter, at room temperature.
– 90 g of honey.
– 1/4 teaspoon ground cardamom.
– 1 tsp mixed spice.

How to prepare:

Line a baking tin of approximately 17×25 cm with baking paper.

Mix in a bowl the sunflower seeds, figs, oats and walnuts together.

Melt butter, chocolate, honey and spices over low heat slowly into a smooth mixture. Meanwhile stir gently and regularly.

Add the chocolate mixture to the fig mixture and spoon thoroughly until all evenly is covered with chocolate.

Put the fig-chocolate mixture evenly into the tin. Tap a few times gently on the bench of your tin to settle the mixture evenly in the tray.

Cover with plastic wrap and place in the fridge for 1 hour or until it is firm.

Remove from the tin and cut into strips with a smooth blade.

Tip * Christmas kitchen stress wise …. these bars all well made in advance and stored for about 3 weeks in a sealed container in the refrigerator.

———————————————————————————————————————————–

Made with love… Kerst Cadeautjes

dutch

Zelf gemaakte vijg-walnoot chocolade reepjes zijn een perfect meeneem cadeautje voor vrienden en familie. To give love and beloved.

Voorbereiding: 15 min.
Afkoel tijd: 1 uur.

Wat heb je nodig:

– 50 g grove havervlokken.
– 50 g zonnebloempitten.
– 80 g walnoten, grof gehakt..
– 140 g gedroogde vijgen, fijn gesneden ( ± 7 stuks).
– 300 g pure suikervrije chocolade 70% (of donkerder), in stukjes gebroken.
– 60 g roomboter,  op kamer temperatuur.
– 90 g  honing.
– 1/4 theelepel gemalen kardemon.
– 1 theelepel koekkruiden.

Hoe te bereiden:

Bekleed een bakblik van ca. 17 x 25 cm met bakpapier.

Meng in een diepe kom de zonnebloempitten, vijgen, haver en walnoten door elkaar.

Smelt op laag vuur langzaam de boter, chocolade, honing en kruiden. Roer dit met enige regelmaat rustig door tot dat de chocolade en boter gesmolten zijn en je een glad mengsel hebt.

Voeg de chocolade mix toe aan de vijg mix en roer het geheel goed om zodat alles bedekt is met de chocolade.

Verdeel het vijg-choco mengsel gelijkmatig in het bakblik. Tik een paar keer zacht op de rand van je bakblik om evt luchtbellen zoveel mogelijk te vermijden.

Bedek met verhoudfolie en plaat het in de koelkast voor 1 uur of totdat het stijf is.

Haal uit het bakblik en snijd met een glad mes in reepjes.

Tip* Je kunt dit ruim van te voren maken en in een afgesloten bakje in de koeling ca. 3 weken bewaren.

Fig - Walnut chocolate bar

Comments
2 Responses to “Fig – Walnut chocolate bars /// Vijg – Walnoot chocolade reepjes”
  1. bitsofnice says:

    This looks totally yummy, figs are so good and this combinations sounds awesome :)

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.