DIY Kale chips – paleo /// Zelfgemaakte Groente chips – paleo

VEG VGN S GR GLTN savory pancakes with french cheese

 

DIY kale chips - groente chips

 

Weekend Snack time

Snacking does not need to be bad. With only 5 ingredients you create a delicious spicy crispy chips with a oriental twist.

In my recipe I used a mix of regular green kale along with the lesser known purple kale. Just because it was in my 1m2 garden. You can also just use the green variety.

The easiest way to make these chips is in a dehydrator. But if you do not own one you can also use your oven by lining the grid with a sheet of baking paper.

The exact length of time depends on how hot your dehydrator or oven is set. However, if you want to keep it really RAW then it should not be. heated above 40 degrees Celsius.

 

Preparation: 10  min.
Dehydration time: approx. 1,5 – 4 uur 

What you need: 

– 127g kale (preferably whole leaves).
– 1 tablespoon sesame oil.
– 1 thelepel soy sauce (Kikkoman).
– 1.5 tbsp gomasio (mix of sesame and sea salt, can be found in most oriental and health food stores).
– 1/2 tsp chilli flakes.

How to prepare:

Tear the kale into medium-sized pieces of about 4 to 5 cm.
Remove the thick middle parts of the stem out. Once dried these are too hard.

Put the kale in a large bowl where you have enough space to mingle.
Add the oil and soy and toss with your fingers gently so that all the leaves are covered all around with the oil + soy.

Sprinkle the gomasio and chill in and briefly toss again.

Divide the kale leaves on the trays of the dehydrator and turn it on.
When using an oven, divide the kale leaves on the baking paper and place in the oven.

Some patience, and then enjoy on the couch … with a good movie to complete.

With, love

———————————————————————————————————————————–

raw kale chips - gezonde chips

weekend Snack tijd

dutch

Snacken hoeft niet slecht te zijn. Met slecht 5 ingrediënten maak je een heerlijke pittige crispy chips met ‘n oosters tintje.

Ik heb in mijn recept een mix van gewone groene boerenkool samen met de wat minder bekende paarse boerenkool gebruikt. Gewoon omdat het in mijn 1m2 tuintje stond. Je kunt ook alleen de groene variant gebruiken.

Het makkelijkst maak je deze chips in een dehydrator. Maar als je deze niet hebt kun je het ook in je oven maken gewoon op het rooster op een vel bakpapier.

De exacte tijdsduur hangt af van hoe heet je je dehydrator of oven zet. Echter als je het echt RAW wilt houden dan zou het niet boven de 40 graden celsius verhit moeten worden.

Bereiding:  10 min.
Dehydratie tijd: ca. 1,5 – 4 uur 

Wat heb je nodig:

– 127 g boerenkool (bijvoorkeur hele bladeren).
– 1 eetlepel sesamolie.
– 1 thelepel soyasaus (kikkoman).
– 1,5 eetlepel gomasio (mix van sesame met zeezout te vinden in de meeste toko’s en natuurwinkels).
– 1/2 theelepel chillivlokken.

Hoe te bereiden:

Scheur de boerenkool in middelgrote stukken van ca 4 a 5 cm. Haal de dikke midden stukken van de steel eruit. Deze worden eenmaal gedroogd te hard.

Doe de boerenkool in een grote kom waarin je genoeg ruimte hebt om te husselen.
Voeg de olie en soja toe en meng met de vinger in een hark beweging voorzichtig door elkaar zodat alle blaadjes rondom bedekt zijn met de olie + soja.

Strooi de gomasio en chille erover en hussel nogmaals kort door elkaar.

Verdeel de koolblaadjes over de lades van de dehydrator en zet deze aan.
Maak je het in de oven dan verdeel je de koolblaadjes op het bakpapier en plaats je het in de oven.

Even geduld en dan lekker genieten op de bank…. met een goede film erbij is het helemaal af.

With, love

 

 

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.