Green Salad with anchovies dressing /// Groene Salade met ansjovis dressing
When the weather is good and the vibe is flowing I feel great. And as much I love to cook … warm weather asks for simple made meals. A good and nourishing salad is just perfect after a day’s work, even better when enjoy sitting in sunshine.
This just 5min. salad makes a good side dish on your diner table as well. When decorated with edible flowers it’s just a real eye catcher on your table and for sure smiles will be given to the host.
Preparation: 15 min.
What you need: 2 pers. main meal
For the salad:
– 1 romaine lettuce head
– Kalamati olives
– 2 boiled eggs
– 1/2 cucumber
– 1 large ripe avocado
For the dressing:
– Zest of 1/2 lemon
– Juice of 3/4 lemon
– 2 handfuls of raw walnuts
– 1 or 2 handfuls of fresh parsley (I used fresh Moringa leaves, however, this is a very readily available product)
– 1 small red sharp pepper
– 1 dessert spoon of mustard
– 10 anchovy fillets
How to prepare:
Place a pan of water on the fire and cook the eggs firm to hard.
Meanwhile, cut the lettuce in coarse strips.
Place in a colander, rinse and drain well.
Put all dressing ingredients in a food processor and blend until relatively smooth. If you do not own a food processor a hand blender will do the trick as well.
Cut the cucumber and avocado into slices and mix together with the olives between the drained salad.
Toss in the dressing and decorate with some edible flowers such as marigold and cornflower or beetroot sprouts.
With, love
———————————————————————————————————————————-
dutch
Als het weer is goed en de zon straalt voel ik me geweldig. Alhoewel ik met liefde graag kook… vraagt warm weer om eenvoudige snelle maaltijden. Een lekkere en gezonde salade is perfect na een dag werken. Zelfs nog lekkerder als je deze genietend in de zonneschijn kan eten.
Deze in 5 min. klaar salade is ook een goed bijgerecht op je diner tafel. Versierd met eetbare bloemen het is een echte eye catcher en zal het je zeker een glimlach of twee opleveren.
Bereiding: 15 min.
Wat heb je nodig: 2 pers. maaltijd
voor de salade:
– 1 romaine slakrop
– Kalamati olijven
– 2 gekookte eieren
– 1/2 komkommer
– 1 rijpe grote avocado
voor de dressing:
– zest van 1/2 citroen
– sap van 3/4 citroen
– 2 handen vol rauwe walnoten
– 1 a 2 handen verse peterselie ( ik heb vers Moringa blad gebruikt echter is dit een heel erg gemakkelijk verkrijgbaar product)
– 1 kleine rode scherpe peper
– 1 dessert lepel mosterd
– 10 ansjovis fillets
Hoe te bereiden:
Plaats een pan met water op het vuur en kook hierin de eieren stevig tot hard.
Snijd ondertussen de sla krop in grove repen fijn.
Doe deze in een vergiet, spoel af en laat uitlekken.
Doe alle dressing ingredienten in de foodprocessor en mix tot een relatief gladde pasta. Als je geen foodprocessoer hebt kun je hier ook met een handstaafmixer gebruiken.
Snijd de komkommer en avocado in plakken en mix deze door de uitgelekte salade samen met de olijven.
Hussel de dressing erdoor en decoreer met wat eetbare bloemen zoals korenbloem en goudsbloem of met rode biet kiemen.
With, love
Looks delicious!
Dear Bernadette,
I worked hard on a new look for my blog which just has gone live. I would like to invite you to view my new recipes website + blog: http://www.fortheloveoftaste.nl
Would you like to receive free recipes? sign up on the homepage, right below for our newsletter.