Elderflower Fritters

VEG

elderflower fritter

Simple elegance.

This dessert is made in a jiffy. Honestly simpler than simple.

The aromatic elderflower directly on your plate in a delicious elegant crispy shape.

What do you need:

– 4 large elderberry blossoms
– 40 grams flour (2 heaped tablespoons)
– 40 grams of quark (2 heaped tablespoons)
– 4 dashes organic vanilla extract
– 1/2 tablespoon powdered sugar
– 1 egg
– 60 ml of sparkling water
– 250 ml of oil
– Icing sugar for dusting.

How to prepare:
Clean elderberry blossoms. To know how and find out more about this, click here.

Elderflower frittersCarot cake - raw - vegan - gluten freeCarSift flour and quark into a mixing bowl.
Add vanilla, salt and powdered sugar, egg and sparkling water and whip everything until smooth. The batter is liquid, but creamy as well and not too thin.

Heat oil in a high pan. ( knowing the oil temperature is hot enough, is easily checked by sticking the stem of a wooden spoon in the oil, when small bubbles appear on the stem your hot oil).

Turn the batter again briefly. Keep the elderflower at the stem and dip into the batter. Let drip off a bit, directly into the hot oil and bake golden. (This goes very fast!)
Use a slotted spoon to take it out, allow to drain.

Place it on a plate with a extra thick layer of paper towels to absorb excess fat.

Continue to bake all blossoms this way.
Sprinkle the warm blossoms with icing sugar and serve immediately.

———————————————————————————————————————————–

Eenvoudige elegantie. 

dutch

Dit dessert is gemaakt in een handomdraai. Eerlijk en eenvoudiger dan eenvoudig.
De aromatische vlierbloesem direct op je bord in een heerlijke krokante elegante vorm.

Wat heb je nodig:

– 4 grote vlierbloesems
– 40 gram bloem (2 volle eetlepels)
– 40 gram kwark (2 volle eetlepels)
– 4 kneepjes organische vanille extract
– 1/2 eetlepel poedersuiker
– 1 ei
– 60 ml sprankelend water (spa rood)
– 250 ml olijf olie
– Poedersuiker om te bestrooien.

Hoe te bereiden:

Maak de vlierbloesem schoon. Om te weten hoe en meer info over vlierbloesem, klik hier.

Zeef de bloem in een mengkom samen met de kwark .
Voeg vanille, zout, poedersuiker, ei en sprankelend water toe en klop alles tot een gladde massa. Het beslag is vloeibare, maar romig en niet te dun.

Verhit de olie in een grote/diepe pan. (Om te controleren of de olietemperatuur heet genoeg is, steek je de steel van een houten lepel in de olie, als kleine belletjes verschijnen op de steel is de olie heet).

Roer het beslag opnieuw kort. Houd de vlierbloesem aan de steel vast en dompel in het beslag. Laat beetje afdruippen, bak direct in de hete olie goudbruin. (Dit gaat heel snel!)
Gebruik een schuimspaan om het eruit te halen, laten uitlekken.

Plaats het op een bord met een extra dikke laag keukenpapier om overtollig vet te absorberen.

Bak alle bloesems op deze manier.

Bestrooi de warme bloesems met poedersuiker en serveer direct.

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.