Quiche Bacon-Oregano-Eggplant

S

Carot cake - raw - vegan - gluten freeCarot cake - raw - vegan

Easy, peasy  & beautiful

Recently I celebrated my birthday. Nothing nicer to invite good friends to enjoy laughter, a delicious snack and drinks while  being together.

The table was filled with good food. Everyone was excited about the flavors this evening, all of which had a bit of a middle eastern touch.

This is #6 of the B-day bash recipes and with it as the last of the b-day bash series.

A good looking quiche made of simple, honest ingredients combined well together creating a great, sexy easy to do savory lunch or B-day table eye catcher.

What do you need: 

What do you need:

Dough: (VGN)
– 250 g spelt flour.
– 1 teaspoons himalaya or sea salt .
– 8 g fresh rosemary leaves, chopped.
– 60 ml olive oil.
– 120 ml cold water.

For the filling:

– 1 medium onion, finely chopped.
– 125 g smoked bacon cubes (small).
– 1 tablespoon dried oregana + some extra for to scatter on top.
– 2 eggs.
– 250 ml creme fraiche.
– 5 slices of coeur de boeuf tomato.
– 6 slices of aubergine (eggplant).
– Ø 26 cm baking tin.

Quiche - bacon - aubergine - oregano Carot cake - raw - vegan -How to prepare:

Mix in a bowl the flour and salt.

Pour the olive oil in gently and mix together with a fork until you have a crumb mixture.

Add gently the cold water and mix with fork until all the water is absorbed.

Knead by hand until a cohesive ball. Make sure you do not over knead the dough as this makes it tough.

Shape into a flat disc and leave wrapped in cling film to rest for 30 min. in the fridge.

Heat some oil in a pan and fry the onion, add the bacon and oregano and cook until slightly some what of the beautiful brown  occurs, but be sure to keep them soft.

Remove from heat and let cool slightly.

Roll the dough out into a large round piece and lay over a greased quiche baking tin.
Press around the edges properly.
Pierce, with a sharp knife, the dough all over.

Spread the bacon mixture on the dough

Whisk in a bowl the eggs and cream fraiche and pour over the dough.

Decorate with the slices of aubergine and coeur de boeuf tomato and sprinkle some oregano on top.

Bake the quiche for 50 minutes at 180 degrees Celsius in the oven.

———————————————————————————————————————————–

Easy, peasy  & beautiful.

dutch

Onlangs vierde ik mijn verjaardag. Niets leuker om goede vrienden uit te nodigen om samen te lachen onderwijl genietend van een lekker hapje en drankje.
De tafel was gevuld met goed eten. Iedereen was enthousiast over de smaken deze avond, die allemaal een beetje een midden-oosters tintje hadden.

Dit is # 6 van de B-day bash recepten en daarmee tevens het laatste recept uit de b-day bash serie.

Spek – Oregano – aubergine Quiche.
Een goed uitziende quiche gemaakt van eenvoudige, eerlijke ingrediënten samen gecombineerd creëren ze een sexy goed uitziende,hartige lunch of B-day tafel blikvanger.

Wat heb je nodig:

Deeg: (VGN)
– 250 g speltmeel.
– 1 theelepel himalaya of zeezout.
– 8 g verse rozemarijn blaadjes, gehakt.
– 60 ml olijfolie.
– 120 ml koud water.

Voor de vulling:

– 1 middelgrote ui, fijngehakt.
– 125 g gerookte spekblokjes (klein).
– 1 eetlepel gedroogde oregana + wat extra om bovenop te strooien.
– 2 eieren.
– 250 ml crème fraiche.
– 5 plakjes coeur de boeuf tomaten.
– 6 plakjes aubergine (aubergine).
– Ø 26 cm bakvorm.

Hoe te bereiden:

Meng in een kom de bloem en het zout.

Giet de olijfolie erbij en meng met een vork tot een kruimelmengsel.

Voeg voorzichtig het koude water toe en meng met een vork tot al het water is opgenomen.

Kneed met de hand tot een samenhangende bal. Zorg ervoor dat je het deeg niet te lang (over) kneed, dit maakt het taai.

Vorm een platte schijf en laat verpakt in plastic folie gedurende 30 min. rusten in de koelkast.

Verhit wat olie in een pan en bak de ui, voeg het spek en de oregano toe en bak tot ze mooie bruin, maar nog altijd zacht zijn.

Haal van het vuur en laat iets afkoelen.

Rol het deeg uit tot een groot rond stuk en lag over een ingevette quiche bakvorm.
Druk de randen goed aan.
Prik, met een scherp mes, de deeg bodem rondom.

Spreid het spek mengsel op het deeg

Klop in een kom de eieren en de crème fraiche en giet over het deeg.

Versier met de plakjes aubergine en coeur de boeuf tomaten en strooi er wat oregano bovenop.

Bak de quiche 50 minuten op 180 graden in de oven.

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.