Elderflower Blinis with Nectarine sauce – gluten free

VEG S GR GLTN

Carot cake - raw - vegan - gluten freeCarot cake - raw - vegan

Scents and Colors.

Summer love on a plate that is what this dessert is.

Fragrant flavors combined with lively color together make this easy though delicious and good looking dessert.

What do you need: 12 blini’s.

For the sauce:

– 4 nectarines, pitted and quartered.
– 1 good tablespoon honey.

For the batter:

– The flowers of six major elderberry blossoms.
– 120 g blank almond flour.
– 2 g of sodium bicarbonate.
– 1 pinch of salt.
– 1 egg.
– 3 teaspoons organic vanilla extract.
– 2 tablespoons of quark (40%).
– 50 ml sparkling water.

How to prepare:

Sauce:

Put the nectarine wedges with the honey in a baking tray and mix well.
Put in the oven at 180 degrees Celsius for 30 minutes to soften.

Remove the nectarines from the oven when soft and allow to cool, mash with a fork and whilst remove the skins.

Puree the nectarine with the mixer into a smooth sauce.

Blinis:

Mix almond flour with sodium bicarbonate and salt.

Whisk in vanilla, egg, quark and sparkling water.

Shake the blossoms gently and remove the flowers from the stem.
Stir the loose flowers into the batter.

Heat in a skillet some butter or coconut oil and fry at a time three small blinis at both sides golden.
Repeat until the dough is out.

Decorate the plate with some sauce and place the blinis in the middle.
Sift some powdered sugar on top.

All done.

———————————————————————————————————————————–

Geuren en kleuren.

dutch

Zomerse liefde op een bord dat is wat dit dessert is. Vlierbloesem blinis met geroosterde nectarine saus
Geurige aroma’s gecombineerd met levendige kleur maken samen dit lekkere en goed uitziende dessert.

Wat heb je nodig: 12 blini’s.

Voor de saus:

– 4 nectarines, ontpit en in vieren.
– 1 flinke eetlepel honing.

Voor het beslag:

– De bloemen van de zes grote vlierbloesems.
– 120 g blanco amandelmeel.
– 2 g natriumbicarbonaat.
– 1 snuifje zout.
– 1 ei.
– 3 theelepels organische vanille extract.
– 2 eetlepels kwark (40%).
– 50 ml sprankelend water (spa rood).

Hoe te bereiden:

saus:

Doe de nectarine partjes met de honing op een bakplaat en meng goed.
Plaats in de oven op 180 graden gedurende 30 min. en laat zacht worden.

Verwijder de nectarines uit de oven als deze zacht zijn en laat afkoelen, puree met een vork onderwijl de schil verwijderend.

Vervolgens pureer met de handmixer de nectarines tot een gladde saus.

blinis:

Meng amandelmeel samen met natriumbicarbonaat en zout.

Klop hierin de eieren, vanille, kwark en het sprankelend water.

Schud de bloesems voorzichtig en verwijder de bloemen uit de stam.
Roer de losse bloempjes door het beslag.

Verhit in een koekenpan wat boter of kokosolie en bak tegelijk drie kleine blinis per keer aan beide kanten goudbruin.
Herhaal dit totdat het deeg op is.

Versier het bord met wat saus en leg de blini’s in het midden.
Zeef er wat poedersuiker bovenop.

Klaar ben je!

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.