Cheesecake duo
Creamy is what we like.
Recently I celebrated my birthday. Nothing nicer to invite good friends to enjoy laughter, delicious snack and drinks while being together.
The table was filled with good food. Everyone was excited about the flavors this evening, all of which had a bit of a middle eastern touch.
Except for the sweet treat, being a real cheesecake addict this choice was easily made….
A creamy soft blend of vanilla & chocolate 100 % cheescake makes this recipe the real deal.
What do you need: 10 pers.
– Cooking spray or butter to grease the baking tin.
– Little (rice)flour for dusting off the tin.
– 5 large eggs.
– 185 g raw cane sugar (I love that my cake is not super sweet, but if you like sweet you can go 250 g sugar).
– 750 g creamy quark (40% fett).
– 250 ml creme fraiche.
– 60 g maizena.
– 4 tablespoons cocoa.
– 2 teaspoons vanilla extract.
– 4 teaspoons orange extract.
– Dark chocolate bar shavings for decoration.
– ø28 cm baking tin.
How to prepare:
Grease the baking tin and dust the inside with some flour.
Beat the eggs and sugar in 8 (at least) minutes on high until frothy.
Stir in quark, crème fraîche, maizena and vanilla extract.
Divide the mixture into two parts by pouring in 2/3 of the mixture in the baking tin
In the remaining 1/3 part stir in the cocoa and then pour on top of the light part in the tin.
Draw with a spoon or fork a marble pattern in the cake. (Make sure you do not stir too much as this will make it all one light brown color instead of two distinctly different colors).
Bake 50 minutes at 150 degrees Celsius in the oven.
Turn off the oven and leave the cake for another 15-20 min to rest in the oven before removing the cake from the oven.
Separate the cake from the edge of the tin and let cool for at least 5 hours.
Decorate the cake with chocolate curls of your choice. Easily done by shaving a chocolate bar along a mandolin
or cheese slicer.
* Tip: The flavor is best after 1 night fridge rest. Therefore a perfect recipe to make ahead
———————————————————————————————————————————–
Romig is wat we willen.
dutch
Onlangs vierde ik mijn verjaardag. Niets fijner om samen te zijn met goede vrienden, te lachen en onderwijl te genieten van lekkere hapjes en drankjes.
De tafel was gevuld met goed eten. Iedereen was enthousiast over de smaken van deze avond, die allemaal een beetje een midden oosters randje hebben.
Met uitzondering van de zoete traktatie, zijnde een echte cheesecake verslaafde is deze keuze snel gemaakt ….
Een romige zachte mix van vanille & chocolade. 100% cheescake maakt dat dit recept de real deal is.
Wat heb je nodig: 10 pers.
– Bakspray of boter voor het invetten van de bakvorm.
– Beetje bloem voor het bestuiven van het blik.
– 5 grote eieren.
– 185 g ruwe rietsuiker (ik hou er van dat mijn taart is niet super zoet is, maar als je een echte zoetekauw bent kun je 250 g suiker gaan).
– 750 g romige kwark (40% vet).
– 250 ml crème fraiche.
– 60 g maizena.
– 4 eetlepels cacaopoeder.
– 2 theelepels vanille-extract.
– 4 theelepels oranje extract.
– Donkere chocolade krullen voor decoratie ( deze maak je simpel door ‘n pure chocolade reep te raspen).
– Ø28 cm bakvorm.
Hoe te bereiden:
Vet de bakvorm in en bestuif de binnenkant met wat bloem.
Klop de eieren en de suiker gedurende (minimaal) 8 minuten op hoge stand schuimig.
Roer de kwark, crème fraîche, maizena en vanille-extract erdoor.
Verdeel het mengsel in twee delen door 2/3 van het mengsel in de bakvorm te gieten.
In het resterende 1/3 deel roer je de cacao, vervolgens giet je deze bruine mix boven op het licht deel in het bakblik.
Tekenen met een lepel of vork een marmeren patroon in de taart. (Zorg ervoor dat je niet te veel beweegt, dit zal het anders tot een licht bruine kleur maken in plaats van twee duidelijk verschillende kleuren).
Bak 50 minuten op 150 graden in de oven.
Schakel de oven uit en laat de taart nog eens 15-20 minuten rusten in de oven voordat u de taart uit de oven.
Snij de taart los van de rand van de vorm en laat gedurende minstens 5 uur afkoelen.
Versier de taart met chocolade krullen naar keuze. Makkelijk gedaan door een reep chocolade langs een mandoline
of kaas schaaf te halen.
* Tip: De smaak is het beste na 1 nacht koelkast rust. Dus een perfecte recept om vooruit te maken.
mmh looks amazing !
Dear Bysigne,
Recently I worked hard on a new look for my blog which just has gone live. I would like to invite you to view my new recipes website + blog: http://www.fortheloveoftaste.nl
Would you like to receive free recipes? sign up on the homepage, right below for our newsletter.