Olive – Basil and Sweet Onion Pie

VEG S

Olive - basil - onion pie _ veganCarot cake - raw - vegan - glu

Sweety Pie.

Recently I celebrated my birthday. Nothing nicer to invite good friends to enjoy laughter, a delicious snack and drinks while  being together.

The table was filled with good food. Everyone was excited about the flavors this evening, all of which had a bit of a middle eastern touch.

Simple, honest ingredients combined well together make a great, sexy easy to do savory lunch or B-day table eye catcher.

What do you need: 

For the dough:

– 200 g flour.
– 100 g butter at room temparature.
– 1 egg yolk.
– 1 tbsp water.
– Pinch of salt.

For the filling:

– 35 ml olive oil
– 2 tablespoons spicy mustard.
– 15 g of butter.
– 3 large tomatoes, chopped.
– 3 large onions, thinly sliced.
– 1 heaped tsp honey.
– 2 tbsp fresh basil, finely chopped.
– 150 g black olives pitted and sliced.
– 100 g grated gruyere or another tangy hard cheese.
– ø26 cm baking tin.

Olive Basil Sweet onion pie Carot cake - raw - vegan - gluten frHow to prepare:

Grease the baking pan and sprinkle with flour.

For the dough, mix flour and butter together with a mixer until crumbly. Add the egg and water and knead briefly until the dough is homogeneous. Form a flat disk and place it in cling film 30 minutes in the refrigerator.

Preheat oven to 210 degrees celcius.

Mix in a glass olive oil with the mustard until smooth.

Roll out the dough and cover the bottom of the baking tin with it.
Bake the dough bottom for 15 minutes in the the oven, remove from the oven and let cool.

Brush the mustard mixture on the bottom.

Heat butter in a pan and fry the tomatoes and the onions till soft.

Remove the pan from the heat and pour the tomato-onion mixture through a sieve in order to get  off the excess juice.

Add the tomato mixture on top of the dough.

Mix honey, basil and olives and place it on top of the tomatoes.

Sprinkle with cheese and bake in approx. 20 minutes until the cheese is browned and the dough crisp.

———————————————————————————————————————————–

Sweety Pie.

dutch

Onlangs ik mijn verjaardag gevierd. Niets fijner om samen te zijn met goede vrienden, te lachen en onderwijl te genieten van lekkere hapjes en drankjes.
De tafel was gevuld met goed eten. Iedereen is enthousiast over de smaken van deze avond, die allemaal een beetje een midden oosters randje hebben.

Eenvoudig, eerlijke ingrediënten goed gecombineerd maken samen deze mooie, eenvoudig te maken lunch of verjaardagsbuffet blikvanger.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:
– 200 g bloem.
– 100 g boter op kamertemperatuur.
– 1 eidooier.
– 1 el water.
– Snufje zout.

Voor de vulling:
– 35 ml olijfolie
– 2 eetlepels pittige mosterd.
– 15 g boter.
– 3 grote tomaten, gehakt.
– 3 grote uien, in dunne ringen.
– 1 volle theelepel honing.
– 2 el verse basilicum, fijngehakt.
– 150 g zwarte olijven ontpit en gesneden.
– 100 g geraspte gruyère of een andere pittige harde kaas.
– Ø26 cm bakvorm.
Hoe te bereiden:
Vet het bakblik en bestrooi met bloem.
Voor het deeg, meng de bloem en boter samen met een mixer kruimelig.
Voeg het ei en het water toe en kneed kort tot het deeg homogeen is.
Vorm een ​​platte schijf van het deeg en plaats deze in plastic folie voor 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 graden celcius.

Meng in een glas de olijfolie met de mosterd tot een gladde massa.

Rol het deeg uit en bedek de bakvorm ermee.

Bak de deeg bodem voor 15 minuten in de de oven, haal uit de oven en laat afkoelen.

Breng het mosterd mengsel aan op de bodem.

Verhit  boter in een pan en bak hierin de tomaten en de uien tot zacht.

Haal de pan van het vuur en giet het de tomaat-ui mengsel door een zeef om zo net overtollige sap te verwijderen.

Voeg het tomaat-ui  mengsel bovenop het mosterd mengsel aan.

Meng honing, basilicum en olijven en plaats deze op de top van de tomaten.
Bestrooi met kaas en bak in ca. 20 minuten tot de kaas bruin is en het deeg knapperig.

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.