Quinoa salad with mushrooms and apricot /// Quinoa salade met champignons en abrikoos

VEG VGN S GR GLTN

Winter Quinoa salad

Robust with a hint of sweet

This winterly quinoa salad is a elegant combination of flavors.

Preparation: 40 min.

What you need: 4 portions

– 130 g hazelnuts.
– 20 g dried porcini mushrooms.
– Juice of 1 orange.
– 100 g dried apricots, chopped.
– 250 fresh mushrooms such as shiitake, enoki (buy at Chinese toko) and cantarelle.
– 180 g quinoa.
– 30 g of butter (2 x 15 g).
– 1 tablespoon olive oil.
– 1 clove garlic, finely chopped.
– 2 shallots, finely chopped.
– Good pinch of sea salt.
– 1 serving hazelnut-parsley pesto (see recipe here).
– Splash of lemon juice.

How to prepare:

Preheat the oven to 180 degrees celcius and line a baking tray with baking paper .
Chop the hazelnuts coarsely and place in the oven for 8-10 minutes, or until golden brown .
Remove from oven and let cool .

Put the orange juice in a small bowl and let the apricots soak in it.

Fill a heatproof measuring cup with boiling water to 400ml and add the porcini.

Melt 15 g of butter and olive oil in a deep frying pan. Bake at high heat the fresh mushrooms in a few minutes, stirring occasionally, until golden brown.
Remove from the pan, put in a deep plate and set aside.

Reduce the temperature undernead the pan and add the remaining butter.
Fry the shallots for a few minutes, then add the garlic and quinoa and cook, meanwhile stirring,  the quinoa in about 5 minutes beautifully golden.

Let the porcini in a sieve and reserve the liquid .

Cut the porcini mushrooms into large chunks and add to the quinoa .

Pour the liquid in the quinoa and simmer for 16-18 minutes until the quinoa is tender and the water is included .

Now mix in the apricots and fried mushrooms .
Put in a bowl and set aside.

To serve: Stir in 2 tablespoons of hazelnut – parsley pesto, half of the roasted and a squeeze of lemon.
Garnish with the remaining hazelnuts and some finely chopped parsley.

Tip * The salad is best eaten when warm.
Preparing the Christmas menu, this salad is good to be made in advance. Store the salad in the fridge for 2-3 days.
Before serving, warm salad briefly in a skillet, stir the pesto and lemon through and garnish with the roasted hazelnuts .
Voila no Christmas stress at all !


———————————————————————————————————————————–

Robuust met een vleugje zoet

dutch

Deze winterse quinoa salade is een fijn samenspel van smaken.

Bereiding: 40 min.

Wat heb je nodig: 4 porties

– 130 g hazelnoten.
– 20 g gedroogde eekhoorntjesbrood.
– sap van 1 sinaasappel.
– 100 g gedroogde abrikozen, fijn gesneden.
– 250 verse paddenstoelen bv. shiitake, enoki ( te koop bij Chinese toko) en cantarelle.
– 180 g quinoa.
– 30 g boter (2x 15 g).
– 1 eetlepel olijfolie.
– 1 teen knoflook, fijn gehakt.
– 2 sjalotjes, fijn gehakt.
– flinke snuf zeezout.
– 1 portie hazelnoot-peterselie pesto (zie recept hier).
– scheutje citroensap.

Hoe te bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden celcius en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Hak de hazelnoten grof en plaats in de oven voor 8-10 minuten, of tot mooi goudbruin.
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Doe het sinaasappelsap in een kommetje en laat de abrikozen hierin wellen.

Vul een hittebestendige maatbeker met kokendwater tot aan 400ml. Doe de eekhoorntjesbrood erbij.

Smelt 15 g boter en olijfolie in een diepe hapjespan. Bak, op hoog vuur, de verse paddestoelen in een paar minuten, zo nu en dan omscheppend, goudbruin.
Haal uit de pan, doe in een diep bord en zet weg.

Verlaag de temperatuur onder de pan en voeg de overige boter toe.
Fruit de sjalotjes enige minuten, voeg dan de knoflook en quinoa toe en laat de quinoa in ca. 5 min al roerend mooi goudgeel bakken.

Let het eekhoorntjesbrood uit in een zeef en bewaar het vocht.

Snijd het eekhoorntjes brood in grove stukken en voeg toe aan de quinoa.

Giet het vocht bij de quinoaen laat het geheel 16-18 minuten zachtjes doorkoken tot de quinoa zacht is en het water opgenomen is.

Voeg nu de abrikozen en de gebakken paddestoelen toe.
Doe in een schaal en zet weg.

Serveren : Roer 2 eetlepels hazelnoot-peterselie pesto, de helft vd hazelnoten en een scheutje citroen door de salade.
Garneer met de overige hazelnoten en evt. wat fijn gesneden peterselie.

Tip* Het lekkerste is het om de salade warm te eten.
Voor het kerst menu kan je deze salade van te voren maken. De salade is in de koelkast 2-3 dagen houdbaar.
Voor het opdienen verwarm je de salade kort op in een koekepan, roert de pesto en citroen erdoor en garneerd met de hazelnoten.
Voila totaal geen Kerst stress !

Winter Quinoa salad

Comments
3 Responses to “Quinoa salad with mushrooms and apricot /// Quinoa salade met champignons en abrikoos”
  1. Gisteren deze heerlijke salade gemaakt en mijn gezinsleden die altijd erg kritisch zijn erg blij gemaakt.” Je hebt jezelf overtroffen” , zo’n groot compliment is hier ook erg op zijn plaats. Wat ik fijn vind aan dit recept is dat je de hele avond een fris voldaan gevoel overhoud, En persoonlijk vind ik ook leuk dat het je ook uitnodigt om variaties te maken, omdat het zo’n creatieve basis heeft….Morgen gaan we de Almond Cake uitproberen, jammie:-)) Thanks , ik blijf je volgen en blijf aub van deze lekkere recepten maken ,dan wordt ik vast een heuse kokkin op een dag

    • carmen, de site is live whohooooo!! feel like share en laat vooral zoveel mogelijk mensen zich inschrijven voor de nieuwsbrief als je ergens op n set staat ;) tot snel.

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Read the rest of the post at it’s original source by clicking here. […]



Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.