red rice – parsley root salad /// rode rijst – wortelpeterselie salade

S GLTN savory pancakes with french cheese

red rice salad - rijst salade

The secret of perfectly cooked rice …

Forgotten vegetables are becoming less forgotten. Due to new marketing you find more and more dusted old-fashioned vegetables fresh and cheerful back on the shelves of the supermarket. In the case of parsley root I can only cheer a big hurray.
Parsley root, what’s in a name, is a root veggie with the taste and odor of parsley and thus gives a fresh taste to your meal. The combination with red rice, fennel, mushrooms and a tangy bite of chorizo ​​makes this meal complete.

Beautiful dry rice that does not stick is in how you cook the rice. Rice is cooked in just enough water. The golden rule is to measure in a measuring cup your rice and always use 2 more water. For example with 100 rice  you use 300 water. When you use 300 rice you use 500 water.
The secret is that you put the rice together with the water and no lid on high heat until most of the liquid has evaporated and you see wells. Now turn the heat as low as possible, put a lid on the pan and let the rice, without touching, steam for 15 minutes.

Preparation: 25  min.

What you need: 4 pers.

– 200 g red / wild rice.
– 2 small shallots, finely sliced​​.
– 2 sprigs fresh thyme, finely chopped.
– 150 g (forest) mushroom mix.
– 1/4-1/2 fennel bulb, thinly planed on the mandolin (± 100 g).
– 2 parsley root and thin planed on the mandolin (± 140 g).
– 10 g of fresh parsley, finely chopped.
– 1 handful of walnuts, coarsely broken.
– 100g chorizo, ​​thinly sliced
– Olive oil.
– Freshly ground black pepper and sea salt to taste.

How to prepare:

Boil the rice as described above.

Heat some oil in a skillet and fry the rosemary briefly. Add the onions and fry till sweet and soft.
Add the mushrooms and fry until the mushrooms are nicely golden brown. Remove the pan from the heat and add the mushroom seasoning mix in a plate and set aside.

Slice the fennel and parsley root into a large bowl and mix through a little olive oil.

Add the mushrooms, nuts and parsley to the fennel-root mix.

Finally, add the rice and chorizo​​. Stir well together and ready you are.

Use ground black pepper and sea salt to taste.

With, love

———————————————————————————————————————————–

red rice salad - rode rijst salade

Het geheim van perfect gekookte rijst …

dutch

Vergeten groenten zijn steeds minder vergeten. Door de nieuwe marketing zie je steeds meer ouderwetse, ooit ondergestofte, groenten weer fris en vrolijk in de schappen van de supermarkt liggen. In het geval van de wortelpeterselie kan ik dat alleen maar toe juichen.
Wortel peterselie, de naam verraad het al,  is een wortel die qua smaak en geur weg heeft van peterselie en daarmee een heerlijk frisse smaak aan bv je salade geeft. Samen in combinatie rode rijst, venkel, bospaddestoelen en een pittige bite van de chorizo is deze maaltijd salade dan ook helemaal af.

Mooie droge rijst die niet plakt zit hem in hoe je de rijst kookt. Rijst kook je in net voldoende water. De gouden regel is de rijst af te meten in een maatbeker en altijd 2 meer water gebruiken. Bijvoorbeeld bij 100 rijst gebruik je 300 water. Bij 300 rijst gebruik je 500 water.
Het geheim is dat je de rijst nu met water zonder deksel op hoog vuur zet totdat het meeste vocht is verdampt en je putjes ziet. Draai nu het vuur zo laag mogelijk, doe een deksel op de pan en laat de rijst, zonder er verder aan te komen, nog 15 minuten stomen.

Bereiding: 25 min.

Wat heb je nodig: 4 pers.

– 200 g rode/wilde rijst.
– 2 kleine sjalotjes, fijn gesneden.
– 2 takjes verse tijm, fijn gesnipperd.
– 150 g (bos) paddestoelen mix.
– 1/4-1/2 venkel knol, dun geschaafd op de mandoline ( ± 100 g).
– 2 wortelpeterselie’s, dun geschaafd op de mandoline ( ± 140 g).
– 10 g verse platte peterselie, fijn gehakt.
– 1 handje walnoten, grof gebroken.
– 100 g chorizo in dunne plakje gesneden.
– Olijfolie.
– Vers gemalen zwarte peper en zee zout naar smaak.

 

Hoe te bereiden:

Kook de rijst zoals hierboven beschreven.

Verhit in een koekenpan wat olie en bak hierin de rozemarijn even aan. Voeg de uitjes toe en fruit deze tot ze mooi zoet en glazig zijn.
Voeg de paddestoelen toe en bak alles samen totdat de paddestoelen mooi goud bruin zijn. Neem de pan van het vuur en doe de paddestoel kruiden mix in een bord en zet aan de kant.

Schaaf de venkel en wortel peterselie boven een grote kom en mix hier een scheut olijfolie doorheen.

Voeg nu de paddestoelen, noten en peterselie toe aan de venkel-wortel mix.

Als laatste voeg je de rijst en chorizo toe. Roer alles goed door elkaar en klaar is het.

Breng eventueel met wat extra peper en zeezout op smaak.

With, love

red rice salad - rode rijst salade

Comments
4 Responses to “red rice – parsley root salad /// rode rijst – wortelpeterselie salade”
  1. Ricky Albert says:

    I would like to add your blog to the Top Food Blog list in http://www.mytaste.com/ . Your blog is impressively BEAUTIFUL and it deserves to be included on the Top Blog list!! Great recipes!!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] RECIPES: Red rice salad with parsley root […]



Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.