Elderflower – foraging

Elderflower foraging Carot cake - raw - vegan - gluten free CarFood from the backyard.

Once the sun shines, nature begins to produce plenty eatable goodies everywhere.

All green flourish with the result that, from spring till  late summer  eatable food is to be found just in front of your face.

Foraging is one of my favorite activities or those rich lazy sunny days.

Elderflower can literal be found almost anywhere. With its rich aromatic smell and taste is a real present to cook with, mostly sweet, dishes.

Every year I make several dishes with elderflower from  fritters from blinis to all kinds of cake variations. Just how I feel like. Although elderflower lemonade syrup is a fixture here in the family.

How does it work:

Find an elder and cut the large flower heads out and
collect as many as required for your recipe in a bag.

Once home shake the flowers heads carefully so that any dirt falls out.

It is better not to wash the flowers with water
this because you lose the pollen and therefor an important part of the flavor.

Depending on the recipe you cut the stem off as much as possible since these have a slightly more bitter taste.

For recipes click the Elderflower tag or see these links:

Elderflower fritters
Elderflower blinis with nectarine sauce

 

———————————————————————————————————————————–

Voedsel uit de achtertuin. 

dutch

Zodra de zon schijnt, begint de natuur te veel eetbaar goodies overal te produceren.
Alle groene floreren met het gevolg dat, vanaf het voorjaar tot de late zomer eetbaar is te vinden vlak voor je gezicht.
Foerageren is een van mijn favoriete activiteiten of die rijke lui zonnige dagen.
Vlierbloesem kan letterlijk bijna overal worden gevonden. Met zijn rijke aromatische geur en smaak is een echt aanwezig is om te koken met, meestal zoete, gerechten.
Ieder jaar maak ik een aantal gerechten met vlierbloesem uit beignets uit blini’s om alle soorten cake variaties. Gewoon hoe ik me voel alsof. Hoewel vlierbloesem limonade siroop is een vaste waarde hier in de familie.

Hoe werkt het:

Zoek een vlierbloesem en snij  de grote bloem hoofden af.
verzamel zo veel als nodig is voor het te maken recept in een tas.

Eenmaal thuis schud de bloem hoofden zorgvuldig, zodat eventueel vuil er uit valt.

Het is beter om de bloemen niet te wassen met water
dit omdat je het stuifmeel verliest en daarmee een belangrijk onderdeel van de smaak.

Snij afhankelijk van het recept zoveel mogelijk de stengel af omdat deze een enigszins bittere smaak kan geven.

Voor recepten met vlierbloesem klik op de tag ‘Vlierbloesem’.

Elderflower - Vlierbloesem - Holunder foragingCarot cake - raw

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.