Marinated fresh figs /// Gemarineerde Vijgen

VEG VGN GR GLTN

marinated fresh figs

I Love figs

A simple perfect little finger food, amuse or side dish for a festive meal.

Preparation: 15 min.
Rest time : 2 hour.

What you need: 

– 6 fresh figs.
– 100 g of raw cane sugar.
– 2 dl balsamic vinegar.
– 1 cup water.
– 6 sprigs fresh thyme + some loose leaves.
– 1 clove garlic, squeezed.
– Lemon zest, to garnish.

How to prepare:

Bring balsamic vinegar , water, sugar , garlic and thyme to a boil .

Let it simmer for 1 minute so sugar dissolves and the vinegar – like odor will weaken.

Allow to cool , about 5 minutes

Meanwhile, cut the figs in half .

Fill a clean pot with the figs .
Pour the vinegar mixture over and let marinate for at least 1 day in the refrigerator .

Storage: In sealed jar in the refrigerator for approx . 1 week .

Tip * CREATE AN EASY EXTRA SALAD DRESSING
Probably you will have spare balsamic mix left, you can easily create a delicious salad dressing with it .
By adding some walnut or olive oil to it, along with some fresh ground black pepper, pinch of sea salt, 2 sprigs fresh thyme and  1 squeezed garlic clove. Shake well and ready .
In the fridge, in a sealed bottle it will approx . keep good 1,5 – 2 weeks .

The amount of oil compared to balsamic mixture should be 1/3  oil to 2/3 balsamic
or if you prefer it a bit softer in taste . 1/2 – 1/ 2.

———————————————————————————————————————————–

marinated fresh figs

I Love figs

dutch

Een simpel en perfecte kleine amuse of bijgerecht voor bij een feestelijke maaltijd.

Voorbereiding: 15 min.
Rust tijd: 2 uur.

Wat heb je nodig:

– 6 verse vijgen.
– 100 g ruwe rietsuiker.
– 2 dl balsamicoazijn.
– 1 dl water.
– 6 takjes verse tijm + wat losse blaadjes.
– 1 teentje knoflook, uitgeknepen.
– citroen schil rasp, om te garneren.

Hoe te bereiden:

Balsamico, water, suiker, knoflook en tijm aan de kook brengen.
Laat het als het eenmaal kookt 1 minuut zachtjes doorkoken zodat de suiker oplost en de azijn-achtige geur wat verzwakt.

Laat wat afkoelen, ongeveer 5 min.

Snijd ondertussen de vijgen in tweeen.

Vul een schone pot met de vijgen.
Schenk het balsamico mengsel er over en laat voor minimaal 1 dag marineren in de koelkast.

Bewaren: In de koelkast in afgesloten pot voor circa. 1 week.

Tip* MAAK SIMPEL EEN EXTRA DRESSING VOOR EEN SALADE
Waarschijnlijk hou je wat balsamico mix over, hier maak je makkelijk een heerlijke salade dressing mee.
Door er walnoot of olijf olie aan toe te voegen, samen met wat gemalen verse zwarte peper, snufje zeezout, 2 takjes verse tijm en 1 teentje uitgeknepen knoflook. Flink schudden en klaar.
In de koelkast kan je dit in een afgesloten fles circa. 1,5-2 weken goed bewaren.

De olie verhoudung t.o.v. de balsamico mengesel is 1/3 olie staat tot 2/3 balsamico
of als je het iets zachter van smaak wenst. 1/2 – 1/2.

marinated fresh figs

Leave a comment

  • All recipes and images © Copyright -for the taste of love- by Lenny Cornelia Eeuwes 2013. All rights reserved.

    Please no stealing.